Kısa Özgeçmişler

 

1. Odile Moreau:  Fransa Montpellier Üniversitesi öğretim üyesi ve Fransa Ulusal Araştırma Merkezi’nde araştırmacı. 

Moreau, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları’ndan çıkan “Reformlar çağında Osmanlı İmparatorluğu Askerî « Yeni düzen »’ in İnsanları ve Fikirleri 1826-1914” ün  yazarıdır. Başta, “Devlet Reformu ve Magreb’de Reformculuk” (2010) isimli çalışma olmak üzere birçok çalışmanın derleyiciliğini üstlenmiştir. İngilizce, Fransızca ve Türkçe olmak üzere 50’den fazla makalenin yazarıdır.

Paris Sorbonne Üniversitesi’nden mezun olduktan ve aynı üniversiteden doktora derecesini almıştır.  İstanbul’daki Anadolu Çalışmaları üzerine Fransa Araştırma Enstitüsü’nde 2 sene boyunca araştırma yürütmüş ve doktora çalışmasını burada hazırlamıştır. Aynı entitüye bağlı olarak Tunus’ta da 4 senelik bir uluslararası bir araştırma programı yürüten Moreau, araştırmasını daha sonra Berlin’de Zentrum Moderner Orient’te sürdürmüştür.

 

 

2. Tilman Lüdke: Almanya Freiburg Üniversitesi’nde araştırmacı.

Albert-Ludwig Üniversitesi’nde Ortadoğu çalışmaları ve modern tarih üzerine öğrenim gören Lüdke, yüksek lisans ve doktora derecelerini Oxford St. Antony College’dan almıştır. Lisansüstü çalışmaları boyunca, Osmanlı çalışmalarını İstanbul’da yürütmüş, ayrıca Koç Üniversitesi’nde de “Türk devriminin tarihi” dersinin aisistanlığını üstlenmiştir. Doktorasını tamamladıktan sonra Doğu Akdeniz Üniversitesi, Almanya Erfurt Üniversitesi, Albert Lüdwigs Üniversitesi’nde ders vermiştir.

Yakın ve Ortadoğu’nun modern tarihi, Ortadoğu’daki ideolojiler, siyasi İslam, Ortadoğu’da vatandaşlık ve demokrasi Dr. Lüdke’nin ilgili alanlarını oluşturmaktadır.  Lüdke, bu konularda birçok kitap bölümü ve makalenin yazarıdır.

 

 

3. Burak Samih Gülboy: İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Siysaet Bilimi ve Uluslarararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi.

Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi mezunu olan Gülboy, lisansüstü çalışmalarını İstanbul Üniversitesi’nde sürdürmüştür. Gülboy, Yüksek lisans derecesini Diplomasi tarihi alanında, doktora derecesini de Uluslarararsı İlişkiler alanında 2002 senesinde tamamlamış, doçentliğini ise 2009 senesinde yine diplomasi tarhi alanında almıştır.

19. yüzyıl Avrupa tarihi ve Birinci Dünya Savaşı temel araştırma alanları olmakla bilrilkte, bu konularda Gülboy’un kitap ve makaleleri bulunmaktadır.

 

 

4. Feroze Abdullah Khan Yasamee: Manchester Üniversitesi öğretim üyesi.

Prof. Yasamee, modern Ortadoğu tarihi üzerine çalışmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu’nun siyasi, diplomatik ve askeri tarihi hakkında birçok çalışması bulunan Yasameee, çalışmalarında özellikle de 1870-1918 dönemine odaklanmaktadır.

 

 

5. Behlül Özkan: Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslarararsı İlişkiler Bölümü öğretim üyesi.

Özkan lisans derecesini Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslarararsı İlişkiler Bölümü’nde tamamlamıştır. Lisansüstü çalışmalarını Tuft Üniversitesi Fletcher School of Law and Diplomacy’de sürdürmüş ve aynı kurumdan doktora derecesini almıştır.  

Dr. Özkan, “İslam Yurdundan Türk vatanına: Türkiye’de milli yurdun teşekkülü” isimli kitabın yazarıdır (Yale University Press, 2012). Özkan, CNN Turk and Aljazeera’de gazeteci olarak da çalışmıştır.

 

 

6. Jay M. Winter: Yale Üniversitesi öğretim üyesi.

Prof. Winter, lisans derecesini Columbia Üniversitesi’nde, doktora derecesini ise Cambridge Üniversitesi’nden almıştır. Daha sonra Yale Üniversitesi’ne katılmadan önce,  Kudüs, Warwick ve Cambridge Üniversiteleri’nde ders vermiştir.

Tarih profesörü olan Winter, Birinci Dünya Savaşı ve bu savaşın 20. yüzyıla etkisi konularında uzmandır. Prof. Winter’ın diğer ilgi alanları, savaşın sebep ve sonuçları, Avrupa nüfusunun azalması, Birinci Dünya Savaşı döneminde Britanya popular kültürü ve 1915 Ermeni Soykırımı gibi konuları içermektedir. 

Prof. Winter birçok kitap ve makalenin yazarıdır. 1997’de Emmy ödülü kazanan “Büyük Savaş ve 20. yüzyılın şekillenmesi” başlıklı belgesel serisinin de ortak yazarıdır.

 

 

7. Gül Tokay: Bağımsız araştırmacı, akademisyen.

Londra Üniversitesi’nde çalışmalarını tamamlayan Dr. Tokay, 1995 senesinde Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’ne katılmıştır.2002 senesinden beri Londra ve İstanbul’da bağımsız araştırmacı olarak çalışmaktadır.

Dr. Tokay’ın araştırma alanları, Osmanlı İmparatorlu’nun son dönem diplomatic ilişkileri ve Güney-Doğu Avrupa’nın tarihini içermektedir.

 

 

8. Namık Sinan Turan: İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi.

Siyasi tarih alanında doçent olan Turan, bu konuda birçok üniversitede ders vermiştir.

Başta “Hilafetin Tarihsel Gelişimi ve Kaldırılması and İmparatorluk ve Diplomasi: Osmanlı Hilafetinin izinde” olmak üzere birçok akademik çalışması bulunan Doç Turan’ın ilgi alanı Osmanlı siyasi tarihidir. 

 

 

9. Feroz Ahmad: Yeditepe Üniversitesi öğretim üyesi.

Prof. Ahmad lisans derecesini Delhi Üniversitesi’nden, doktora derecesini ise Londra Üniversitesi’nden almıştır. Uzun seneler boyunca Massachusetts Üniversitesi’nde ders veren Ahmad, daha sonra akademik çalışmalarına Türkiye’de devam etmiştir.

Prof. Ahmad’ın başta “Genç Türkler” ve Türkiye’nin demokrasi deneyimi” olmak üzere Türkiye ve Ortadoğu tarihi üzerine birçok çalışması bulunmaktadır.

 

 

10. İskander Gilyazov: Kazan Üniversitesi öğretim üyesi.

Prof. Gilyazov, lisans ve lisansüstü çalışmalarını Kazan Üniversitesi’nde yürütmüştür. Doktora tezinde Sovyetler Birliği’ndeki Müslüman halkların İkinci Dünya Savaşı boyunca Almanya ile olan işbirliğini incelemiştir.
2010 senesinden bu yana Kazan Üniversitesi  Tatat tarihi ve Türkoloji bölümünün başkanlığını yürütmektedir.

Prof. Gilyazov’un araştırma alanı temel olarak Rusya’ya,  Tatar tarihine, ve Avrupa ve Aysa’daki Tatar diasporasına odaklanmaktadır. Bu alanda birçok çalışması bulunmaktadır.

 


Bu sayfa Büyük Savaş ve Osmanlı Devleti: Savaşa Giden Süreç tarafından en son 28.09.2014 18:27:12 tarihinde güncellenmiştir.

Büyük Savaş ve Osmanlı Devleti: Savaşa Giden Süreç

HIZLI ERİŞİM